Šerák, Praděd, Jelení studánka, Lysá hora, ... tak tady jsme začínali před deseti lety. První zimní přechody, noční spanilé jízdy a dostatek slivovice.
Alpy, Andy, Himálaj, Ťan Šan, Hindúkuš, Kavkaz, ... a tady jsme teď! Kluci z Jeseníků a Beskyd, co mají společný cíl a chtějí jít stále výš a těžší cestou.
Kámoši, pro které jsou hory srdcovou záležitostí i životním posláním.


středa 12. února 2020

Ledolezení v Cogne

Ledolezení v Cogne

Destinace výpravy: Cogne, Aosta valley (Grand Paradiso), Itálie  
Cíl 1: Cold Couloir (Valeille valley), WI 4+, 550m, TD-
Cíl 2: Patri (Valnontey valley), var. WI 4/5, 250m, TD
Členové výpravy: Mrkva, Švadla
Datum: 08.-09.02. 2020
Autor: Mrkva


Dlouho jsme se Švadlou rozmýšleli, kam jet, jelikož v Rakousku se kvůli teplé zimě doposud skoro vůbec nelozilo, a tak nakonec padla volba na Cogne, z kterého jsme měli aspoň pár pozitivních reportů. V pátek večer jsem přiletěl do Ženevy a cca za 3 hodiny jsme už byli ubytovaní v La Mine těsně nad Cogne.

Na první den jsme si vybrali lehčí, ale hoodně dlouhou cestu Cold couloir v udolí Valeille (550 m, šest lezeckých délek prokládanými sněhovými poli, dobrý popis cesty na https://www.camptocamp.org/routes/57276/fr/cogne-valeille-cold-couloir). Tuhle cestu jsem vybral jako přípravu na delší severní stěny v Alpách. Lezení nebylo těžké, ale aby to člověk stihl za světla (s Italským startem v 08:00 z parkoviště), musel být dost rychlý. Jelikož je letošní zima divná a hlavně hodně teplá, nevěděli jsme, co bude lozitelné, ale jak se ukázalo, Cold couloir byl jeden z mála ledu, kterej vypadal jakž takž dobře. Na východní straně Valeille nebylo lozitelné vůbec nic a na západě jen sem tam něco.

Cold couloir
Přístup až pod led byl na alpské poměry hodně kratký (cca 1h), ale již nějákou chvíli tam byla nalezena jedna anglická dvojce, která se pohybovala dost pomalu. Po cca 15 minutách čekání jsem nalezl do první délky, která zespodu rozhodně nevypada nejlíp, a pokud bychom nahoře naviděli krásně natečený crux, asi bychom šli jinam (ale kam?). První délka cca 50 m za WI 4/4+, pak štand krátké ledové pole, další čekání na Anglány a do druhé délky cca 50m za WI 4 nastoupil Švadla. Za touhle délkou následovaly dvě délky převážně přes sněhové pole s jedním krátkým lehkým výlezem. Tady jsme trochu sprintovali, abychom předehnali Anglány na širším useku, což se nám nakonec podařilo a do další lezecké délky (cca 30 m WI 3+) jsme nastupovali obě dvojice naráz (tak akorát široký led pro dva).

První délka

Druhá délka

Sněhové pole s krátkým ledovým žlabem

3. (lezecká) předbíhací délka

Po téhle délce následovalo další sněhové pole, a pak 80m crux za WI 4+, který vypadal nádherně. Tady se cesta rozděluje na dvě varianty. My jsme si vybrali tu pravou, jelikož vypodala o něco težší a hlavně byla velice krásně natečená. Následovalo 80m krásného lezení, kdy jsme na spodní lehké pasáži postupovali souběžně, abychom nemuseli dělat další štand. Nad cruxem je poslední in situ štand na dvou rezavých skobách a dále pokračuje lehčí terén - kombinace sněhovývh polí a krátkých ledu do obtížnosti tak max WI 3+. My jsme to (souběžně) dolezli až do konce, a pak slanili na Abalakovech, ale příště bych radši skončil hned nad cruxem, protože pak už vás žádné težké lezení nečeká.
4. délka - 80m crux

5. a 6. lehká délka


Další den jsme se rozhodli pro Valnontey valley s tím, že polezeme, co bude v podmínce, ale předběžně jsme vybrali Patri, což je velice oblíbený led, který ale nabízí několik variant, takže se zde vměstná i několik dvojic. Přístup byl o něco další než do Vaileille valley, ale stejně jsme byli cca za 1:15 h pod ledem. Jelikož byla před náma jedna trojička, rozhodli jsme se pro variantu přes 15m rampouch za WI 5. Zvolil jsem línii hned vedle skály, abych ji mohl patřičnš využít. Led byl střašně křehký a já jsem co chvíli shazoval kusy rampuchu. Ve vrchní části rampouchu, která je chvilku i převislá, jsem se přesunul víc doleva, což se ukázalo jako dobré razhodnutí, jelikož kvalita ledu se o dost zlepšila a navíc zde byly dírky od cepínu, kterých jsem si předtím nevšiml.

Nad rampouchem je cca jestě cca 30m lehkého ledového terénu, a pak následuje dloouhé sněhové pole až pod rozdvojení Parti ma dvě krásné varianty - Gauche (WI 3+/4) a Droite (WI4+). My jsme nakonec vylezli obě s tím, že težší varianta Droite vypadala z dálky velice drsně (aspoň za WI 5), ale při bližším  prozkoumání zde byl patrný komín, který se táhl šikmo ledovou stěnou. Musím říct, že jsem yatím nikdy nelezl ledový komín, který byl navíc tak olezený, ža každý stup nebo místo na cepín bylo jasně viditelné. Celé to byla taková jedna velká cepínová hákovačka a rozhodně nejlehčí WI 4+, co jsem kdy lezl.
Takovej mix za M5

A jsem tam!

Gauche varianta Patri - WI 4

Droite varianta Patri - WI 4+

1 komentář:

  1. The scores for every question had been added collectively to create a total rating of every particular person. In general, benefit of|benefit from|reap the benefits of} varieties of|several sorts of|various sorts of} Random Number Generators . They are packages that work to ensure that|to ensure that} each single game is secure for users to play. Additionally, they've probably the greatest buyer companies in the trade and you will find their helpful representatives out there 24/7 via telephone and e mail. We tested the mobile-optimized browser on each Android and 점보카지노 iOS devices of varying screen sizes and the superb show didn't allow us to down on either of the devices. Withdrawals are often processed immediately, which is a big benefit of this on-line casino.

    OdpovědětVymazat