Šerák, Praděd, Jelení studánka, Lysá hora, ... tak tady jsme začínali před deseti lety. První zimní přechody, noční spanilé jízdy a dostatek slivovice.
Alpy, Andy, Himálaj, Ťan Šan, Hindúkuš, Kavkaz, ... a tady jsme teď! Kluci z Jeseníků a Beskyd, co mají společný cíl a chtějí jít stále výš a těžší cestou.
Kámoši, pro které jsou hory srdcovou záležitostí i životním posláním.


čtvrtek 17. února 2022

Kingspitze

 Kingspitz(e) a žula v Grimsel (CH)


Destinace výpravy: žula v Grimsel a vápno na Kingspitz
Cíl 1: Am Ueli sis Chueli na Mittagfluh, 400m, var. 5c+, P2
Cíl 2: NO Wand na Kingspitz (2621 m n.m.), 600m, 5c+, P2/P3
Členové výpravy: Mrkva, Javor
Datum: 31.07.-01.08. 2020
Autor: Mrkva

Grimsel je velmi známá žulová oblast ve Švýcarsku. Skýta velké množství skalních výstupů převážně v kvalitních žulových rajbasech s tvrdou klasu. Jelikož jsme přijeli do oblasti Grimsel až v pokročilém dopoledni, vybrali jsme si lehce dostupnou západní stěnu Mittagfluh a cestu Am Ueli sis Chueli, var. za 5c+. Za dvacet minut jsme byli od auta pod nástupem a vrhli jsme se vstříc žulovému rajbasu a cestě . Lezení to bylo zábavné, akorát se po chvíly začalo do stěny opírat slunce a my jsme se začli nemilosrdně smažit. Zejména naše palce toho měli po 400 metrech na vyhřátém rajbasu opravdu dost a Javor dokonce dolezl dvě poslední lehké délky v teniskách. Následoval poměrně dlouhý sestup k autu - cestou se dá i slanit, ale pokud nejste sami, což většinou na Mittagfluh nejste, je lepší to obejít.

Mittagfluh zespodu - rozhodně tu nebudete sami...

Spodní část Mittagfluh.

Javor v horní části Mittagfluh.

Na další den jsme si připravili pěknou pecku. Jeden z vrcholů Engelshornu Kingspitz a její úchvatná NO Wand a 600 m lezení za 5c+. Přístup byl dlouhý, hodný alpského velikána. Trvalo nám to, myslím, skoro tři hodiny, než jsme se dostali až pod nástup.

Topo Kingspitz
 
NO stěnna Kingspitz

Nejdříve vás čekají lehké diagonální délky a potom začne neskutečné krásné lezení, kde musíte občas něco založit, ale vždy je v délce pár fixních jištění. První kolmější lehká délka za 4c, poté dost záživné délky za 5c a 5c+, lehčí 4b a zas 5c+. 

Druhá lezecká délka za 5c.
Netriviální 5c+.
Krásný exponovaný výlez z délky za 4b.
Další 5c+.
Javorova Nemesis délka prej za 5a.

Potom série lehčích délek až k krásně široké spáře ze 5a, která Javora dost potrápila. Dolez této délky je těsně před klíč, což je takový krátký převis, který je rozhodně těžší než psaných 5c+. Následuje orientačně netriviální dolez, který se dá jít už v botech. Fixního jištění ubývá, ale stejně je to na vrchol ještě cca 200 m. Nahoře je - jak jinak - nádherný výhled, který jsme si však moc neužívali, jelikož bouřka se blížila mílovými kroky. Stihli jsme sestoupit asi 200 m těsně pod hřeben, když nás dostihla taková pravá letní horská bouřka. Cca na 30 min se zatmělo, ze sestupového žlabu se stala malá říčka a blesky hřměli všude kolem. Poté, co udeřil blesk do skály jen kousek od nás jsme se trosku připosraní zastavili a vyčkali na konec bouřky, který naštěstí přišel brzy. Poté už následovalo slanění několika délek po mokré skále s mokrými lany... a pak už jen nekonečný sestup po strmých kamenitých a travnatých svazích až k autu. Cesta nebyla orientačně vůbec lehká a některé úseky taky nebyly z těch nejlehčích. Díky bouřce nám sestup trval asi 4h, a tak jsme k autu došli těsně před soumrakem. Každopádně celkově 14h výstup byl úspěšně za námi a my jsme byli šťastní, že jsme v pořádku dole.

Mrkva nastupuje do cruxu!
Finální lehký souběžný dolez.

Úspěšně nahoře, ale bouřka na obzoru!
Sice špatná cesta, ale zato krásný výhled :)

Žádné komentáře:

Okomentovat