Šerák, Praděd, Jelení studánka, Lysá hora, ... tak tady jsme začínali před deseti lety. První zimní přechody, noční spanilé jízdy a dostatek slivovice.
Alpy, Andy, Himálaj, Ťan Šan, Hindúkuš, Kavkaz, ... a tady jsme teď! Kluci z Jeseníků a Beskyd, co mají společný cíl a chtějí jít stále výš a těžší cestou.
Kámoši, pro které jsou hory srdcovou záležitostí i životním posláním.


pondělí 10. února 2020

Sertig Dorfli

Ledolezení v Sertig Dorfli - Davos (CH)


Destinace výpravy: Sertig Dorfli, Davos (CH)
Cíl: Namenlos I WI 4, Kleine Saule WI 4+ , Coulir WI 4
Členové výpravy: Mrkva, Švadla
Datum: 07.-08.12. 2019
Autor: Mrkva 

Sertig Dorfli je ledolezecká destinace kousek od Davosu ve Švýcarsku, která nabízí velice dobré ubytování, krátký přístup a hlavně 6 krásných ledů v délce cca 100m a obtížnosti WI 3+ až WI5. Obrovskou výhodou je i webcamera umístěna na streše penzionu směřující přímo na ledy, takže lze jednoduše zjiastit do podmínek jdete, viz https://www.walserhuus.ch/de/webcam-davos.html
Pohled na 5 ledů v Setig Dorfli

První den jsme se pustili nejdříve do Namenlos I. Dvoudélkový led druhý zleva za WI 4. Poté jsme se vrhly na led Kleine Saule, který je zakončený krásným asi 8 m rampouchem. Zde jsme to museli bohužel otočit, jelikož jsme se tlačili ještě s jednou dvojcí, která nám nakonec zablokovala cestu v místě, kde byl hodně špatný led, a tak jsme raději slanili dolů.
Namenlos I za WI 4

Dolez k fixnímu jištění na Namenlos I

Druhý den jsme znovu nalezli do Kleine Saule, tentokrat sami a vylezli jsme si jak lehčí variantu vlevo tak těžší vpravo (top-rope). Jelikož Namenlos II byl nekomprimisně obsazen dvojici šílených Němců, kreří stále lozili jednu délku nahoru a dolů, padla další volba na Couloir, jelikož nejtěžší led Saule za WI 5 ještě nebyl dostatečně spojený. 
Kleine Saule zespodu

Pohled z Kleine Saule
Saule WI 5, zatim nelozitelne

Na začátku nás čekala ledová sprška od dvojice, která slaňovala dolů, ale pak jsme si užili krásné kaskádovité lezení, které bylo opravdu za odměnu.
Druhá délka Couloir za WI 4

Dolez Coloir za WI 3+

Žádné komentáře:

Okomentovat